La pressió i vent




   L'erosió i modelat del relleu, la supervivència i dispersió de moltes espècies vegetals o la localització dels parcs eòlics no es poden entendre sense estudiar la variació de la pressió atmosfèrica i els vents.


LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICA


   El pes o la força de l'aire sobre la superfície terrestre rep el nom de pressió atmosfèrica.

   La pressió atmosfèrica depèn de l'altitud (com més altura, menys pressió), de la temperatura de l'aire i de potents corrents d'aire que circulen al voltant de la Terra a uns 15000 metres d'altitud, coneguts com a corrents jet.

   Segons quina sigui la temperatura de l'aire, podem diferenciar:


  •    Aire calent. És poc dens i pesant i, per això, tendeix a pujar i origina una àrea de baixes pressions (BP), que habitualment anomenem depressió
           L'aire calent, quan puja, arrossega el vapor d'aigua, que, en remuntar, es refreda, es condensa i dóna lloc als núvols; per això, quan el cel es cobreix de núvols, es formen les depressions i es produeixen les precipitacions.

  • Aire fred. És més dens i pesant que l'aire càlid i, per aquesta raó, tendeix a baixar. L'aire fred origina àrees d'altes pressions (AP), que també reben el nom d'anticiclons.
         L'aire descendent és menys humit i, per això, els anticiclons acostumen a ocasionar cels clars i temps sec.


   ELS VENTS

   El vent és una massa d'aire en moviment que s'origina quan entre dos llocs o zones s'enregistren pressions atmosfèriques diferents.

   L'aire sempre puja des de la zona d'altes pressions, on l'aire és més dens i es troba més comprimit capa la zona de baixes pressions, on l'aire és poc dens. La intensitat del vent és més forta com més gran és la diferència entre les pressions atmosfèriques. Hi ha diferents tipus de vent:

   a) Vents permanents: Són constants tot l'any i bufen sempre en la mateixa direcció. Un exemple són els vents alisis, que van des dels tròpics fins a l'equador.

   b) Vents no constants o estacionals: Canvien de direcció segons l'estació de l'any de què es tracti. Els vents monsònics són d'aquest tipus.

   c) Vents locals: Són els que afecten petites àrees geogràfiques i bufen amb una intensitat variable segons l'hora del dia. Un exemple és el cerç a Aragó o la tramuntana a Catalunya.



VIDEOS INTERESSANTS:




 

ELS ANTICICLONS I LES DEPRESSIONS



Els anticiclons i les depressions es dibuixen en els mapes mitjançant isòbares, que són línies que uneixen punts de la superfície terrestre amb la mateixa pressió.



Recorda que 1 hPa és 1 mb (mil·libar). La isòbara 1015 hPa és la pressió que hi ha al nivell del mar. A les àrees anticiclòniques o d'altes pressions, la pressió està per damunt  dels 1015 hPa. Les àrees de baixes pressions són zones on la pressió està per sota dels 1015 hPa; són les depressions



Els anticiclons dibuixen isòbares més o menys concèntriques, amb valors màxims al centre, mentre que, en les depressios, les isòbares es disposen amb valors mínims al centre.



El vent bufa amb més intensitat allà on les isòbares estan molt juntes.


VENTS CATASTRÒFICS


Els éssers humans som víctimes de les manifestacions extremes del vent (huracans, tornados, etc.) La violència del vent pot provocar terribles conseqüències en el territori i desgràcies personals i materials.

L'huracà Katrina va afectar les Bahames, Cuba i la costa est dels Estats Units, l'any 2005. Els vents van arribar a assolir els 280 km/ h. 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES: 

1. Què és la pressió atmosfèrica? Com es mesura? En quines unitats?
2. Què són les isobares? Quina utilitat tenen? Com s'anomenen les altes pressions? Quin nom reben les baixes pressions?
3. Explica per què es produeix el ven. Com se'n mesura la velocitat? Com se'n coneix la direcció?
4. Investiga algun accident produit per la força del vent i explica per escrit quines caractéristiques tenia i quines conseqüències va produir.
5. Cerca informació i descriu el paper del vent en la supervivencia i la dispersió de les plantes.
6. Cerca informació i elabora un petit informe sobre activitats d'oci que depenguin del vent i la seva força per poder dur-les a terme.
7. Informa't sobre el vent com  a font d'energia a Catalunya, i elabora un mural amb dades, gràfics i il·lustracions sobre el tema: percentatge que representa en el conjunt del subministrament energètic del territori, localització dels aerogeneradors i avantatges i inconvenients de l'energia eòlica.
8. Documenta't per explicar el paper del vent en una ruta de navegació relacionada amb l'ampliació del món conegut en segles passats i representa-ho en un mapa.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada